Skip to content

Nesjarspelet

Nesjar Teaterforening jobber for ny oppsetning av publikumssuksessen fra 2016 og sommeren 2018 er det nypremiere på Nesjarspelet!

Litt strammere, litt finpuss og noen nye aktører. Samme glede, samhold og historie. Følg med når billettsalget åpner! Det ble raskt utsolgt sist!

Likte du Nesjarspelet? Vil du bidra til et nytt eventyr? Nesjar Teaterforening vil gjerne ha deg med på laget! Å være med er moro, lærerikt og sosialt! Nesjar Teaterforening trenger blant annet krigere, vakter, billettører, hjelp til bygging – og et par mannlige skuespillere.

Kontakt prosjektleder Nesjarspelet:

  • Anita Baann Hovd
  • Nevlungveien 58, 3296 Nevlunghavn
  • Telefon: 994 53 611
  • Epost: anitabaann@yahoo.com
  • Nesjarspelet på Facebook

Tusen år etter Nesjarslaget 1016, så Nesjarspelet dagens lys, som en del av jubileumsfeiringen 2016.

Det var på tide at Nesjarslaget ble løftet fram, og at 1000-års jubileet ble markert på en storslagen måte. Sigvat Skald laget en viseflokk i 1016, og Nesjar Teaterforening var klare for å krydre historien med kjærlighet, maktkamp og svik.

Teatermanuset skrives

Høsten 2014 påbegynte Anita Baann Hovd manuset til Nesjarspelet, på oppdrag fra prosjektet Nesjar 2016. Hovd er utdannet innen både drama og historie, har skrevet manus for revy samt jobbet med flere oppsetninger både for barn og voksne som prosjektleder og skuespiller. Hun er bosatt i Nevlunghavn. Dette spelet tar utgangspunkt i sagalitteraturen, historier fra området, og et lokalt tidskoloritt. Som konsulenter i manusarbeidet, har Hovd brukt prosjektleder for Nesjar 2016, arkeolog Kjersti Jacobsen og førsteamanuensis i middelalderhistorie ved Høgskolen i Sørøst-Norge, Bjørn Bandlien.

Forankring i bygda

Spelet hadde urpremiere 23. juni 2016, og det ble satt opp til sammen fire forestillinger. Tanken var at de lokale kreftene måtte få et eierskap til spelet, og at dette skulle bli en tradisjon bygda ville bli kjent for og stolt av. Dette ble muliggjort ved å benytte lokale ressurser, deltakende på og utenfor scenen. Nesjarspelet skulle også trekke inn profesjonelle krefter, som ville være med på å heve kvaliteten på spelet.

Profesjonelle ledere

Instruktør for Nesjarspelet 2016 var Tom Berge Hansen fra Brevik. Hansen har vært skuespiller i flere oppsetninger, og har vært instruktør for mer enn 60 revyer, barne- og ungdomsteaterforestillinger og historiske spel. Han var initiativtaker, prosjektleder, manusforfatter og instruktør for Cort Adeler-spelet i Brevik.

Komponist var Guttorm Guttormsen. Guttormsen er musikalsk leder ved Teater Ibsen, og er en profesjonell og dyktig musiker og komponist. Han er kjent fra blant annet Nationaltheateret, Radioteateret og Grenland Friteater. Guttormsen har gitt ut flere plater, og har komponert musikk til utallige teateroppsetninger.

Nesjarspelet ble satt opp på Langholtstranda i Helgeroa. Lokaliteten egner seg meget godt med tanke på logistikk, tilgjengelighet, også for funksjonshemmede, historisk tilnærming og scenografiske muligheter.

Det er stort sett lokale amatører som spillre og synger i Nesjarspelet. For å oppnå så høy kvalitet som mulig, har Nesjarspelet fått med seg profesjonelle krefter på instruksjon, musikk, scene og teknikk. De lager rammen – bygda lager livet! Publikum er velkomne fra hele landet – og utlandet.

Foto: © Gro Raugland